Begin van de dokterswacht

Een interview met Yteke Bouma

Het jaar 2002 was een belangrijk moment in de carrière van Enne. Het was namelijk het jaar van de invoering van de Dokterswacht. Niet alleen een belangrijk moment voor Enne, maar een ingrijpende verandering voor de hele huisartsenwereld in Joure. Voor de huisartsen zelf veranderde er veel, de verloskunde was niet langer onderdeel van het werk van de huisartsen, maar voor de partners van de huisartsen was het tevens een grote verandering.

Yteke Bouma, echtgenote van Enne, heeft gedurende de jaren ontzettend veel ondersteunende taken verricht voor de praktijk. Ze was niet alleen voor Enne, maar ook voor zijn praktijk en alles wat daarmee te maken had, een rots in de branding. Tot de invoering van de Dokterswacht was het haar taak om ‘achterwacht’ te zijn voor Enne tijdens zijn diensten. “Als een huisarts dienst had, moest er altijd een achterwacht zijn. Als de huisarts dan naar een patiënt gaat, moet de achterwacht ervoor zorgen dat alle communicatie met de praktijk soepel verloopt. Telefoontjes aannemen, patiënten ontvangen en zelfs urine en kweekjes aannemen voor het laboratorium. In de begin jaren, de jaren 80, ging ik altijd mee naar het waarnemen van andere praktijken.”

“In de jaren tachtig, toen wij net begonnen, had je natuurlijk geen enkele vorm van mobiele communicatie, alleen een vaste telefoon. Als Enne dan ergens naartoe ging, gaf hij mij het telefoonnummer van die patiënt zodat ik hem kon bereiken in het geval van een ander spoedgeval. Jaren later kwam de pieper, de eerste vorm van mobiele communicatie. Een klein kastje die een signaal in de vorm van een piepje gaf zodat Enne wist dat er een spoedgeval was. Al met al was het best veel werk voor een achterwacht. Tijdens nachtdiensten slaap je als achterwacht met één oog open, niet wetend wanneer er een patiënt opbelt met een spoedgeval. Overdag moest je altijd thuis zijn en vooral vroeger, als jong gezin met kleine kinderen, was dat soms een hele opgave.”

De invoering van de Dokterswacht heeft ervoor gezorgd dat al die taken werden weggenomen. De huisarts hoeft zijn diensten niet meer thuis te doen. Zoals de Dokterswacht op haar eigen website aangeeft: ‘Dokterswacht Friesland is, op initiatief van de Districts Huisartsen Vereniging in Friesland, opgericht in het najaar van 2002 om de huisartsen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend te ontlasten met hun diensten.’

Enne met zijn eerste zoon op zijn arm in de tijden zonder mobiele telefonie

Enne met zijn eerste zoon op zijn arm in de tijden zonder mobiele telefonie

15
Jun
2002